Finns det något mer somrigt än jordgubbar och rabarber? Toppa med rivet citronskal och mynta och din smuldegspaj kommer nå helt nya dimensioner!

Under en semestervecka i Fjällbacka skärgård för två år sedan beställde jag in en efterrättspizza med citronkräm, jordgubbar, hyvlad rabarber och mynta. Smakkombinationen var vansinnigt god. Fräsch, söt och syrlig. Så när jag fick för mig att slå ihop en rabarberpaj i förra veckan tänkte jag – varför inte prova att addera dessa smaker och göra något liknande själv? Resultatet tog mig tillbaka till den där sommarkvällen för två år sedan. För god för att missa – därför måste jag bara dela med mig av receptet. Hoppas det ska smaka!

Du behöver

Till smuldegen:
1 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör

2 stjälkar rabarber
Ca 10 st jordgubbar
Rivet skal från en halv citron
Några blad mynta
En nypa socker att strössla över rabarber och bär

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.
1. Skär rabarbern och jordgubbarna i skivor. Hacka myntan grovt. Blanda allt med rivet citronskal och lägg i en smord, ugnsfast form. Strössla på en nypa socker.
2. Blanda socker, mjöl och havregryn i en bunke. Finfördela smöret och blanda alltihop till en smulig deg.
3. Fördela degen över rabarber och bär.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
5. Dekorera pajen med lite jordgubbar, mynta och hyvla på rabarberskal. Servera med vaniljsås. Tips: testa även att blanda i lite citronskal i såsen. Det blir magiskt gott!

Glad sommar!
/Madeleine