Löjligt enkelt. Löjligt gott! Imponera mera och bjud på frasiga äppleknyten nästa gång du har besök.

Hemligheten bakom dessa fantastiska små knyten är: köp färdig smördeg. Energisparande och tid över till annat! Välj att antingen göra lite mindre knyten att servera som tilltugg eller gör i större storlek à la wienerbröd och servera som efterrätt.

Du behöver

400 g frysta smördegsplattor
2 stora äpplen
Smör att steka i
2 msk socker
1 tsk kanel
1 ägg
Vaniljsås till servering

Gör så här

1. Tina smördegsplattorna en stund i rumstemperatur. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Skala och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i en bunke och blanda tillsammans med smör, socker och kanel.
3. Låt steka tills äpplena blivit mjuka.
4. Skär smördegen i fyrkanter till önskat mått (större för efterrätt, mindre för tilltugg) och placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Fördela äpplefyllningen i mitten av varje smördegsruta. Vik ihop kanterna mot mitten, så att det blir ett knyte. Kläm åt degen i mitten med tumme och pekfinger.
6. Pensla knytena med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått färg.

Tips: Lägg lite extra kärlek på punkt nr 5. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag slarvade med steget att nypa åt degen – och då blir resultatet som på bilden (kanterna viks upp i ugnen igen).

/Madeleine